Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Turizmus-vendéglátás FOSZ | Budapesti Metropolitan Egyetem

Turizmus-vendéglátás FOSZ Felsőoktatási szakképzéseink

Ez neked szól...

ha szeretsz emberekkel foglalkozni, utazni, ha kreatív, jó problémamegoldó és szervező vagy, ha kiválóan kommunikálsz, szívesen tanulsz idegen nyelveket és nem riadsz vissza a kihívásoktól, akkor itt a helyed! Érdeklődj, tájékozódj, legyél nyitott!

A szakról röviden

A turizmus-vendéglátás mindössze két szó, mégis ezernyi jelentése van, sokszínű, élményekkel teli és emberközpontú szakma. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb Magyarországon. A sok apró részterület megismerése mellett megtanítunk arra, hogyan lásd a nagy egész működését rendszerben. 

Szakmai idegen nyelvet beszélő, gyakorlattal is rendelkező szakembereket képzünk, akik képesek

  • a turizmusban és a vendéglátásban felmerülő különféle szakmai feladatok ellátására,
  • vezetők munkáját segítő szakreferensi, asszisztensi feladatok ellátására,
  • önálló, felelősségteljes munkavégzésre,
  • továbblépésre a turizmus-vendéglátás alapképzésbe.
Gyakorlati lehetőségek az oktatás folyamán
  • Gyakorlatorientáltság: a szakképzés egy féléves turisztikai vállalatoknál, vállalkozásoknál eltöltött szakmai gyakorlattal zárul.

  • Vendéglátás szakirányunkon az italkészítési ismeretek, vendéglátó üzemeltetési ismeretek, gasztronómiai technológiai ismeretek tankonyhában sajátíthatók el.  

  • Példakép Program: A Példakép Program díját elnyerő hallgató végigkísérheti egy elismert szakember munkanapját,  nyerhet a szakma rejtelmeibe.

  • Turizmus Műhely: A műhely szakmai munkájában részt vevő hallgatók összetett iparági kérdésekre keresnek válaszokat. Az elmúlt években többek között a Hungexpo Zrt., a KidsOasis Kft. és a Magyar Turizmus Zrt. számára végeztek elemzéseket.

  • Turizmus+ szakmai programsorozat: A beszélgetések során sikeres és befolyásos szakmabeliek szakmai különlegességeket, technikákat és példákat ismertetnek meg az érdeklődőkkel.

A képzés általános szakmai ismeretekre és a választott szakiránynak (turizmus vagy vendéglátás) megfelelő ismeretekre épül. A három féléves iskolarendszerű képzés első két félévében az általános szakmai ismeretek és a választott szakirány ismeretei párhuzamosan hallgathatók, míg a harmadik félév kizárólag a szakirányos ismeretek és gyakorlatok elmélyítésének időszaka. A képzés az egyetem falain kívül töltött szakmai gyakorlattal zárul.

Turizmus: a turisztikai vállalkozások (pl. utazási irodák, rendezvényszervezők, szállodák) különféle szakmai feladatainak és marketingtevékenységének támogatására képez szakembereket.

Vendéglátás: a vendéglátó és rendezvényszervező vállalkozások különféle gasztronómiai és catering feladatainak támogatására képez szakembereket.

A választott szakiránytól függően hallgatóink elhelyezkedhetnek többek között rendezvényszervezőként, utazásszervezőként, recepciósként, felszolgálóként vagy idegenforgalmi ügyintézőként.

Turizmus és szabadidő; Turizmusföldrajz; Idegenforgalmi szaknyelv; Turizmus marketing; Vendéglátó és gasztronómiai ismeretek; Nemzetek kultúrája; Utazási irodai gazdálkodás és menedzsment; Italismeret és italkészítési gyakorlat; Vendéglátó üzemeltetés és menedzsment; Gasztronómiai technológiai ismeretek

turizmus-vendéglátás alapképzés

Ők is nálunk tanítanak
Partnerek